„Zero Waste” to kierunek, w którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. Obecnie chodzenie z własną materiałową torbą i odmawianie plastikowej siateczki stało się symbolem Zero Waste. Czy w tym nurcie mogą iść inne dziedziny życia, takie jak eventy? Odpowiedź jest bardzo prosta – TAK.
Najbliższe realizacje eventowe planujemy w duchu propagowania idei przyjaznych środowisku: zero waste, recyklingu i zdrowego, ekologicznego trybu życia. Wierzymy w idee małych kroków oraz w to, że zmiany trzeba wprowadzać stopniowo i świadomie, żeby z czasem stały się nawykiem. Zapraszamy zatem do wspólnej eventowej eko wyprawy. Wyprawy ONLINE lub OFFLINE.
Jakie formy eventowe proponujemy?
Po pierwsze ONLINE możemy zrealizować warsztaty ekologiczne, które przeprowadzamy w zakładzie pracy lub jako element imprez plenerowych, pikników czy też nieszablonowych, tematycznych wyjazdów team buildingowych. Po drugie GRY MIEJSKIE i TERENOWE z oryginalnymi autorskimi scenariuszami o tematyce proekologicznej, również zostały przez nas przygotowane w wersjach do realizacji online i offline. Po trzecie proponujemy spektakularne gale, bankiety i JUBILEUSZE FIRMOWE, z oprawą ekologicznego cateringu, gdzie możemy np. przygotować hybrydowe założenie realizacyjne, łączące zgrabnie elementy transmisji online z działaniami offline (tu świetne byłyby ekologiczne cateringowe event boxy). Do tego oferujemy GADŻETY EKOLOGICZNE na różne okazje.
Zatrzymajmy się przy obszarze cateringu i postawmy pytanie" Po co w jedzeniu plastik? Nie ma eventu bez jedzenia, prawda? Jednak ta kwestia staje się bardzo często jedną z najmniej ekologicznych na całym wydarzeniu. Plastik przewala się przez cały czas trwania imprezy, a pod koniec resztki zostają… po prostu wyrzucone. Raczej nie chcemy takiego rozwiązania, dlatego mamy o wiele lepsze! Tak więc jeśli zdecydowalibyśmy się na DZIAŁANIA EVENTOWE OFFLINE, to proponujemy:
- Zamiast serwowania przystawek podawanych w małych, plastikowych kubeczkach wybierzmy coś bardziej sensownego. Pomyślmy o tym, ile śmieci produkuje się przy jednej takiej strefie cateringowej na wydarzeniu. Do każdej małej przystawki w plastikowym naczynku dołączony jest plastikowy widelczyk lub pałeczka z tego właśnie tworzywa. Przystawek są setki. I czy to ma sens? Nie do końca. postaraj się wprowadzić na evencie takie rozwiązania, szczególnie w przypadku imprez plenerowych. Papierowe naczynka, drewniane widelczyki czy wykałaczki też całkiem nieźle się sprawdzają. Ostatnio modne stały się także naczynia orkiszowe! Na takim talerzyku z orkiszu można zjeść obiad lub deser, a następnie… zjeść samo naczynie! A jeśli gość jest już tak nasycony, że nie ma specjalnie ochoty na zjedzenie talerza, to nie szkodzi. Takie naczynie jest biodegradowalne i nadaje się również na kompost. Dlatego nie szkodzi środowisku.
- Zdrowa i ekologiczna żywność to klucz do sukcesu. Postaramy się, aby serwowane posiłki zachęcały do świadomego i zdrowego jedzenia. Ograniczamy przetworzoną żywność oraz taką, która pochodzi z koncernów nie dbających o dobro środowiska. Postawimy na wspieranie lokalnych producentów. W ten sposób ograniczymy także emisję gazów związaną z transportem.
- Upewniamy się, że bierzemy pod uwagę preferencje i dietę uczestników. Włączamy do menu posiłki wegańskie i wegetariańskie. Nie zapominamy również o tym, aby je oznakować. Dobrze, aby ludzie wiedzieli, co jedzą.
- Ograniczamy marnowanie jedzenia. Postaraj się zorganizować catering w taki sposób, aby nie zmarnowała się zbyt duża ilość pożywienia
Warto dodać, że przyjazne dla środowiska rozwiązania sprawdzą się nie tylko na eventach ukierunkowanych na zero waste czy klimat eko. Wymienione przez nas sposoby mogą być świetnym dodatkiem do standardowego wydarzenia. Dzięki wdrażaniu takich rozwiązań przyzwyczaimy siebie i uczestników do tego, że może być inaczej. Nauczymy ludzi dobrych nawyków, a sami będziemy mogli ze spokojnym sumieniem cieszyć się tym, że dokładamy naszą własną, małą cegiełkę do ochrony naszej planety! Bo przecież jeśli chcemy zmieniać świat, warto zacząć od siebie. Środowisko będzie nam wdzięczne.